Peníze jsou často předmětem hádek v českých domácnostech, to nepochybně platí nejen pro mladé bezdětné páry, ale i rodiny s dětmi. Bohužel, osud si nevybírá a nikdo neví, co mu přinese v příštím roce. Stačí například vyhazov ze zaměstnání nebo zdravotní potíže a dluhová spirála je doslova za dveřmi. Nezřídka dochází i k situacím, kdy je jeden z manželů už dlouhou dobu dlužníkem a druhý o ničem podobném nemá ani tušení. Je to pak doslova blesk z čistého nebe, problém vyžaduje rychlé řešení, přitom je už takzvaně pět minut po dvanácté. Otázka tedy zní naprosto jasně, ochrání vás předmanželská smlouva před podobnými situacemi?

Spolehlivé výkupy

Kontrola v registru je někdy nutná

Jak říká starý slogan – důvěřuj, ale prověřuj! Nenechte se ošálit planými sliby a partnera, s nímž hodláte vstoupit do manželství, si prohlédněte opravdu zblízka. Kontrola v exekučních registrech se přímo nabízí, je rychlá a ten druhý o ni vlastně nemusí vědět. Pokud máte podezření, může být obratem vyvráceno a je to lepší, než abyste žili delší dobu ve strachu z toho, co se vlastně všechno děje. Pokud má jeden z budoucích manželů exekuci, nastává problém. V lepším případě to partner nepopírá, horší variantou je, když se to dozvíte až z dopisu od exekutora. Pokud výpis z registru exekucí ukáže, že má partner dluhy, ověřte si to u něj a promluvte si do detailu o budoucím řešení. Nic není radno odkládat. A mějte na paměti, že předmanželská smlouva v případě exekuce je nutnost.

Co tato smlouva vlastně nabízí?

Pokud ji neuzavřete, zjednodušeně řečeno, finanční problémy jednoho musí řešit nějakým způsobem (často nepříjemným) i ten druhý. Média jsou plná případů nešťastných lidí, kteří museli splácet dluhy za manžela či manželku, podobný jev proto nelze brát na lehkou váhu a tvrdit, že k vám domů určitě nedorazí. Předmanželská smlouva a exekuce jsou v případě dluhů jednoho z partnerů vlastně spojené nádoby.

  • Rozšíření nebo zúžení SJM (společného jmění manželů) může být ve smlouvě velmi zásadní. Velmi zjednodušeně řečeno, vlastně rozhoduje o tom, co vlastně bude do SJM patřit nebo ne.
  • Úplné vyloučení SJM? Ano, i to lze, podobná úprava existuje. Režim odděleného jmění znamená, že co v manželství nabydete sami za sebe, je jen vaše a nikomu dalšímu nepatří.
  • Vždy budete potřebovat notáře, který podobnou smlouvu uzavírá. Bez notářského zápisu je taková dohoda neplatná. Berte to jako jednorázový výdaj, vlastně jistou formu pojištění.

Kdy bude smlouva aktuální?

Předmanželská smlouva se uzavírá, jak už název napovídá, před vstupem do manželství a může být také receptem na exekuce. Platná tedy bude po svatbě. Cenová hladina bude podobná, jako za mnoho dalších úkonů, jde o to, co přesně řeší. U notáře vás vyjde řádově na několik tisícikorun. Vezměte také v potaz, že případná exekuce bude v úplně jiné hladině. Před tím, než vejdou do svazku manželského, ji uzavírá až pětina párů a důvodem jsou zpravidla dluhy jednoho z partnerů. Kdy může být podobná smlouva dobrým tipem, nad kterým byste se měli zamyslet?

  • Dluh vyšel najevo z výpisu z registru exekucí. V tomto případě byste neměli nikdy váhat.
  • Jeden z partnerů je OSVČ, nicméně v oboru, který může být potenciálně velmi rizikový.
  • Nějaké velmi špatné zkušenosti z dřívějška. Máte už jedno dělení majetku za sebou?
  • Závislost, jako je alkoholismus, gamblerství apod. Ale chcete v takovém vztahu zůstat?

Uzavřít lze i během manželství

Sice se obecně označuje jako předmanželská smlouva, ale jako ochrana před exekucemi může být podobný dokument uzavřený i v době, kdy už manželství trvá. Důležité je, aby bylo uvedeno přesné datum, odkdy vstupuje v platnost. Existuje také tzv. částečné zastavení exekuce, které musíte vyřešit se samotným exekutorem. O něj můžete žádat hned, bez nutnosti dalšího řízení a máte na něj patnáct dnů, stejnou lhůtu pak má exekutor na konečný verdikt. Návrh podobného formátu se stane součástí již běžícího řízení a není nutné otvírat další, což je výhoda, která vám může ušetřit finance. Využít můžete i podání návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Ovšem pozor, pokud nemáte uschované pečlivě všechny účtenky z obchodů, kde jste platili svou kartou, může být složité prokázat, že je konkrétní majetek opravdu jen váš.

Neberte ji na lehkou váhu

Předmanželská smlouva versus exekuce? Ano, to je někdy otázka, kterou musíte řešit. Nenechte se zviklat sliby a raději vsaďte na jistotu. Pokud této smlouvy využít nechcete, pečlivě si před tím, než vstoupíte do manželství, prověřte dluhy toho druhého. Opatrnosti není v dnešním světě nikdy dost, měli byste vědět, co děláte a zejména si být jistí ve finančních otázkách.

Vše musí být naprosto přesné

Co by se stalo například v případě, že byste neměli uzavřenou tuto smlouvu, na partnera by byla vedena exekuce a vybrali jste si peníze z vlastního účtu a měli je doma v obálce? Ano, jak tušíte správně, obnos se může stát předmětem exekuce, pokud nebude jasné, odkud peníze pocházejí a nebude sepsána patřičná smlouva, která by přesně ohraničovala majetek obou partnerů. Vylučovací žaloba, návrh na vyškrtnutí, případně i návrh na zastavení exekuce. Právní obrana existuje, ano, ale s předmanželskou smlouvou je vše snadněji řešitelné. Myslete na ni před tím, než budete řešit, koho pozvat na veselku. Je to důležité, dnešnímu světu přece vládnou peníze, že?