Počet exekucí se sice rok od roku snižuje, ale to neznamená, že je problém vyřešen. Právě naopak, velká pozornost se musí věnovat prevenci. Zvýšená pozornost, pokud jde o finanční otázky v každé domácnosti, znamená dobrý krok směrem kupředu. Máte před sebou exekuční řízení? Potom je třeba nejen trpělivost, ale také zodpovědný přístup. Jedině tehdy se podaří situaci vyřešit s minimem problémů. Jedním z nich může být exekuce na bankovní účet. Exekutor má právo blokovat finanční prostředky do hodnoty pohledávky a dalších výdajů s ní spojených. V případě více bankovních účtů dlužníka je situace stejná, lze efektivně blokovat všechny. Co s tím? Cesta určitě není bezvýchodná!
Blokace účtu

Je to pro vás spíše překvapení?

V případě, že zjistíte tuto skutečnost, je nejvyšší čas jednat. Pokud máte zablokovaný účet a netušíte, proč se tak stalo, kontaktujte banku. Jistě, ta by vám měla poslat dopis, ale poštovní dokumenty chodí často se zpožděním a jeden krátký telefonát bude nepochybně rychlejší cesta. Také si ověřte, jestli je na vaši osobu vedená nějaká forma exekuce na účet. Půjde to snadno, výpis z registru exekucí pořídíte online nebo na poště, kde je klientům k dispozici tzv. Czech Point. Existují totiž dvě základní možnosti exekuce na dálku, patří sem exekuce zaměřená na plat od zaměstnavatele a také přímo na prostředky na bankovním účtu. Mohou tam být vaše úspory, ale nedá se nic dělat. Jak v takové situaci jednat? Existuje i varianta založení jiného účtu. Slyšeli jste už o tzv. chráněném účtu?

Blokaci vám oznámí hlavně banka

Nezapomeňte, že o blokaci se dozvíte až od banky a je zavedenou praxí, že exekutor dlužníka o této věci neinformuje. Jinak by hrozilo, že si dlužník peníze vybere ještě před blokací. Aby bylo toto riziko minimalizováno, je exekuce na účet svého druhu spíše „překvapení“. Týkat se přitom může nejenom tzv. osobního konta, ale i účtu podnikatelského. Variantu pro OSVČ nabízí se zajímavými podmínkami různé banky a mnoho živnostníků takovou možnost využije. Čeho se týká omezení, pokud budete mít vedenou exekuci na svůj účet? V podstatě to je většina dostupných operací, které lze vůbec provést. Znenadání tak nepůjde osobní konto využívat, což je nepříjemné, zvláště pokud jsou na něm například prostředky v řádu desítek tisíc korun. Co tedy nemůžete udělat a musíte počkat na odblokování?

  • Platba kartou. Tak prostá operace náhle nebude možná. Platí to pro všechny karty k účtu.
  • Výběr hotovosti z bankomatu, resp. zadání příkazu v úhradě v internetovém bankovnictví.
  • Zákaz mají i trvalé příkazy nebo inkasa, peníze se neodešlou. Úhradu je nutné provést jinak.

Chráněný účet jako řešení

Co dělat, když máte před sebou exekuci na účet? Jednoduše, můžete začít se svou bankou vyřizovat všechny úkony, které jsou spojené s chráněným účtem. Ten je možné založit již od léta 2021 a není tedy žádnou novinkou. Naopak, je to vyzkoušená cesta, jíž si prošla už řada dlužníků ještě před vámi. V každém případě však platí, že tento účet musí nejprve schválit exekutor, bez jeho vědomí jej proto založit nemůžete, zákony mluví jasně. Je nutné dát informaci o příjmech například od ČSSZ nebo zaměstnavatele, ti musí vyplnit příslušné potvrzení, že příjem vyplácejí. Chráněný příjem pak bude vyplácen na toto nově zřízené konto.

Žádná hotovost pod polštářem

Už dávno proto nemusíte fungovat s hotovostí schovanou doma, i když jste uprostřed exekuce. Na tyto účty může pouze sám dlužník, podmínkou ale je, aby už měl u dané banky nějaký běžný účet (tedy ten, který je blokovaný). Administrativa spojená s tímto založením může trvat několik dnů, banka má ze zákona pětidenní lhůtu, ale až poté, kdy dostane pokyn od exekutora. Založení není možné na dálku, ale jen osobně na pobočce. Zde by vám měl pomoci úředník za přepážkou, ve finále vám stačí jen potvrzení od exekutora a občanka. Účet je vedený zdarma, lze k němu používat také běžnou platební kartu. Podmínky jsou tedy stejné, jako v případě klasického konta, jen s tím rozdílem, že všechny příjmy jsou sledované – nelze na něj vložit hotovost nebo přijmout platbu, o které exekutor dopředu neví.

Co dělat při obstavení účtu?

Je sice hezké, že máte možnost založení chráněného účtu, přesto však jistě budete usilovat o to, aby bylo vaše původní konto znovu v kondici. Jak to udělat? Exekutor informuje o exekuci a vyzve tím k zaplacení dluhu. Pokud to zvládnete do třiceti dnů, snižují se náklady na exekuci o polovinu, což nemusí být právě zanedbatelná suma. Jsou zde dva možné scénáře, a to podle toho, jaký zůstatek aktuálně máte. Exekuce na účet může trvat relativně krátce, pokud je na účtu víc peněz, než kolik činí hodnota celkového dluhu vč. odměn exekutora. Částka je jednoduše stržena, odeslána exekutorovi a ten pak může účet odblokovat, protože úkol je splněn. Pokud není na účtu dostatek peněz, mohou být prostředky blokovány i půl roku a nebudete tak moci s účtem nakládat obvyklým způsobem.

Založit jiný účet u druhé banky

Nevhodným řešením exekuce na účet je založení dalšího konta, tentokrát však v jiné bance. Pokud na něj vložíte své volné peníze, pozor! Lze očekávat, že na něj exekutor brzy přijde, a pokud obstavil první účet, poradí si snadno i s tím druhým. Podobný scénář je také zcela bez varování, takže raději zvažte možnost založení chráněného účtu. Jakákoliv jiná forma je riskantní, protože můžete mít vložené prostředky brzy blokované. Jak by řekl klasik, tamtamy fungují v dnešní digitální době velmi rychle.

Návrh na zastavení exekuce

V momentě, kdy uhradíte dluh a další náklady, měla by být exekuce u konce. Kvůli zrušení blokace účtu nemusíte dělat nic dalšího, exekutor by měl jednat automaticky, je to nakonec jeho každodenní rutina. Ale pozor, tohle může trvat i několik týdnů, zvláště pokud jste s exekutorem víceméně nespolupracovali. Jednoduše, pokud se chcete vyhnout exekuci na účet, měli byste jednat napřímo s věřiteli a exekutorem už od začátku.

Spolupráce s exekutorem je důležitá

Někdy může jít i o další krok ze strany exekutora, který následuje poté, co nepřebíráte poštu a hrajete tzv. mrtvého brouka. Takový postup rozhodně nelze doporučit. Ve finále se vám prodraží. Pokud jsou k tomu oprávněné důvody, je možné podat návrh na zastavení exekuce nebo jít cestou insolvence, tedy tzv. insolvenčního řízení, které je běžně známé také jako oddlužení. Ostatně, pokud efektivně s exekutorem komunikujete, máte domluvený kalendář splátek a děláte vše předpisově, není ani důvod k tomu, aby jednal dál a zablokoval vám účet. K tomu přistoupí jen v případě, že již nemá na vybranou. Jistě sami znáte případy, kdy dlužník nekomunikoval, dělal, že neexistuje a celá exekuce trvala i roky. Prodražila se pak o další náklady a dlužník opravdu nic neušetřil, spíše si přidělal starosti.

A co exekuce na jiný účet?

V určitých případech je možné, že exekutor zablokuje i účet někoho z vaší rodiny, v drtivé většině případů to bude manžel nebo manželka. Ve hře však musí být výhradně dluh, který vznikl během manželství. Pravda, při odluce je tato situace hodně nepříjemná. Nefunkční manželství by proto mělo být rozvedeno, jinak budete pořád v nejistotě, jestli nyní již bývalý partner nevytváří další dluhy, za které byste nesli odpovědnost. Návrh na zastavení exekuce je možné podat jen tehdy, pokud šlo o dluh, který vznikl ještě před svatbou.