Jsou to nepříjemné události, které mohou potkat kohokoliv. Dluhy a exekuce představují téma, s nímž se potýkají statisíce Čechů. Jak si vlastně ověřit, jestli proti vám není vedené exekuční řízení? Dobrou zprávou je, že takový úkon je možné provést i online, tedy v podstatě velmi jednoduše a bez osobní návštěvy v určitém místě. Jde o anonymní proces, můžete si tak ověřit, jestli obchodník, se kterým chcete navázat spolupráci, není zadlužený nebo zda je zájemce o nájem ve vašem bytě bez dluhů. Stačí jen základní údaje o prověřované osobě. Existuje ale i varianta, kdy se chcete dozvědět něco o konkrétním řízení. Máte spisovou značku?

Rychlá odpověď na důležité otázky

Není to žádný náročný úkon, pokud chcete dohledat exekuce podle spisové značky, je postup velmi jednoduchý. Musíte jen znát tento údaj ve správném tvaru, obvykle jde o kombinaci různých čísel. V této spisové značce se odráží i trojčíslí exekutora, jenž se o případ stará a vymáhá dlužné peníze. Vlastně jde o jakési „rodné číslo“ exekuce, protože kromě čísla, díky němuž je možná snadná identifikace exekutora, je v něm obsaženo také tzv. jednací číslo. Důvod, proč je toto číslo poměrně dlouhé, je zcela nasnadě. Musí z něj být jednoznačné, že jde o konkrétní exekuční proces, je proto důležitá unikátnost. Co dalšího byste měli vědět?

  • Dozvíte se informace o konkrétní exekuci. Nezjistíte, zda má subjekt i případné další exekuce.
  • Spisovou značku najdete na dokumentech vpravo nahoře. Vždy začíná trojčíslím exekutora.
  • Znát ji bude například zaměstnavatel (srážky exekuce ze mzdy) nebo banka (exekuce na účet).

Co znamenají konkrétní čísla?

Existuje několik různých cest, jak zjistit tento údaj a pak si snadno vyhledat vše, co potřebujete vědět. Exekuce podle spisové značky může napovědět jen o konkrétním případu. Hledejte podle ní jen tehdy, kdy jste si jistí, že už není proti vám vedeno další exekuční řízení. Pokud máte pochybnosti, bude odpověď jen polovičatá a měli byste si spíše vyhledávat v evidenci exekucí podle vašich osobních údajů (jméno, adresa, IČO v případě firmy/podnikatele) a podobně. Co znamenají konkrétní údaje?

  • EX je prostě exekuce. Trojčíslí exekutora je vždy unikátní a brzy si najdete, s kým máte tu čest.
  • Číslo uvedené za lomítkem označuje rok, kdy došlo k zahájení procesu, tedy zahájení exekuce.
  • Číslo před lomítkem je pořadové, tedy ukazuje pořadí v záznamech konkrétního exekutora.

Kdo vám sdělí spisovou značku?

Požádejte v bance, u zaměstnavatele nebo na KÚ, pokud je předmětem exekuce nemovitost. Pokud jste ještě nedostali poštou dokumenty, kde by bylo možné dohledat exekuci podle spisové značky, můžete se dostavit přímo na exekutorský úřad, předložit občanský průkaz a požádat, aby vám bylo vše doručeno v listinné podobě na vaši adresu. Cena za vyhledávání v registru exekucí je vždy stejná, ať už zadáte spisovou značku nebo jiné údaje.

Existují také jiné varianty?

Zvažte proto všechny klady a zápory podobné akce. Jistě, sice si snadno ověříte, že daná exekuce existuje nebo datum, kdy byla spuštěna, ale současně nebudete mít informace o ev. dalších dluzích a exekučních řízeních zahájených v jiné době a z jiných důvodů. Pokud chcete komplexní zprávu o nějaké osobě či firmě, bude lepší vyhledávat dle jména, příjmení a data narození nebo IČO. Samotná exekuce podle spisové značky se tak může stát účinným nástrojem, pokud hledáte konkrétní záležitost. Pro ověření bezdlužnosti je ale nevhodná, buďte raději důslednější a vyhledávejte v registru s více osobními údaji, pokud je máte k dispozici.