Zajímá vás toto téma? Exekuce je dlouhou bitvou, kterou svádějí stovky tisíc Čechů. Stěhujete se do nového regionu nebo byste si rádi ověřili, jak je na tom vaše rodné město? Chcete zjistit, kde jsou exekuční výměry nejčastější a jaké kraje jsou tímto problémem postiženy nejméně? Tento užitečný nástroj se hodí obecním politikům, jimž dá zpětnou vazbu. Prospěšný může být také sociologům a dalším vědcům. Jeho základním zdrojem jsou údaje Exekutorské komory, takže čísla jsou v každém případě naprosto přesná a spolehlivá. Vychází z dlouhodobě udržované a aktualizované databáze.

Spolehlivé výkupy

Díky mapě exekucí poznáte různé příběhy

Už jste se někdy v minulosti podívali na tento web? Mapa exekucí je připravena pro všechny, kteří mají problémy. Může se jim stát inspirací a odrazovým můstkem na cestě do normálu, nabízí totiž například užitečné kontakty na bezplatné dluhové poradny. Najdete tu také návod, jak připravit povolení oddlužení, jemuž se také běžně říká „osobní bankrot“. Někdy vede životní cesta právě tudy, je tedy nutné se obrnit trpělivostí a ověřit si vše, co byste v danou chvíli měli vědět. Cesta mezi paragrafy za asistence odborníků nemusí být spletitým pralesem. Nechte se vést někým, kdo věci opravdu rozumí. Autorem projektu je Radek Hábl, jenž působí také jako ředitel Institutu prevence a řešení předlužení a má na svém kontě četné mezinárodní zkušenosti. Jen díky odborníkům se lze posunout dále!

Všechny údaje jsou naprosto přesné

Mapa exekucí je nápovědou pro všechny, kteří se chtějí o této věci dozvědět víc. Uvádí nejen situaci v jednotlivých regionech ČR, ale přináší také přesná čísla, díky kterým si můžete udělat obrázek také o celospolečenském vývoji. Jaká data jsou přístupná? Samozřejmě, nedočtete se nic o konkrétních osobách, v příbězích jsou jména změněna a svého souseda si přes tento nástroj přímo prověřit nemůžete. Přesto se dozvíte řadu různých čísel, ze kterých lze usuzovat na situaci v konkrétních městech nebo bývalých okresech. Která okresní centra trápí exekuční problém nejvíce? 

  • Počet osob v exekuci za kalendářní rok. Vidíme, že v roce 2022 bylo vedeno 668 tisíc řízení.
  • Jaký je podíl osob v exekuci v porovnání s počtem obyvatel ČR. Za rok 2022 to bylo 7,6 %. 
  • Kolik miliard korun činí celková vymáhaná částka? Dnes je to dokonce více než 600 miliard.

Které kraje jsou nejpostiženější?

Barvy, které najdete v Mapě exekucí, mluví jasně. Největší problémy mají obyvatelé Ústeckého a Karlovarského kraje, v těsném závěsu jsou lidé z Moravskoslezského kraje. Naopak Zlínský kraj nebo Vysočina jsou premianty, byť je pravdou, že i necelých pět procent lidí v exekucích je sociálním problémem, jenž je nutné efektivně řešit. Za touto mapou stojí nevládní organizace Otevřená společnost a Ekumenická akademie. Jak závažné jsou exekuce v jednotlivých regionech? Nejde jen o kraje, ale dozvíte se údaje také o jednotlivých okresech či obcích. Nikoho nepřekvapí, že v exekucích vládne Most nebo Chomutov, na opačné straně žebříčku jsou Havlíčkův Brod nebo Zlín a další města v těchto dvou regionech. Bohužel, Mostecko nebo Chomutovsko trápí tento problém delší dobu.

Data za posledních šest let

Co všechno ukáže Mapa exekucí? Můžete si díky ní porovnat údaje za posledních šest let, kromě zobrazení dat za rok 2022 totiž lze nahlédnout i dále do minulosti. Jak to bylo s exekucemi v roce 2016? Podíl osob v exekučním řízení je zobrazen barevně, jde o světlé a tmavé odstíny červené, respektive vínové barvy. Na první pohled je tak patrné, v kterých regionech platí exekuce za sociální problém číslo jedna. Bohužel, takové kraje jsou hned tři a nedá se očekávat, že se situace dramaticky vylepší z roku na rok. Jistý dílčí pokrok ale lze vysledovat, a to i přes náročné roky spojené s pandemií Covid-19 a dalšími starostmi. 

Prohlédněte si všechny meziroční změny

Poslední léta naznačují na pozitivní trend, ale je před námi stále ještě dlouhá cesta. Mapa exekucí ukazuje na naději, která je postavena před naší společností. Projekt začal v roce 2017 a stále pokračuje, využívá data z Centrální evidence exekucí, o kterou se velmi aktivně stará Exekutorská komora České republiky. Je zde celá řada důležitých údajů, jichž lze využít pro různé další studie. Osvěta je na prvním místě, proto je nutné, aby si každý obyvatel regionů, kde představují exekuce základní hrozbu, připomínal, jak snadno se do nich lze dostat. Je to memento zejména pro mladé lidi, kteří chtějí jít jinou cestou než část jejich rodiny. Finanční gramotnost není jen heslo, jde o něco, co by se mělo stabilně vyučovat ve školách. Je to však až otázka budoucnosti, která ukáže konkrétní cesty.

Jak je to s exekucemi v Evropě?

Díky webu s Mapou exekucí se dozvíte více i o tom, jak funguje oddlužení v rámci jednotlivých evropských států. Je tu určitý historický vývoj, kterým si prochází jednotlivé společnosti a jenž čeká také na další země. Budou se v příštích letech měnit podmínky oddlužení? Nebo vše zůstane při starém? Dá se očekávat změna, protože celospolečenská diskuze je hodně přínosná pro všechny zúčastněné strany. Mapa je velmi přehledná a jednoznačná, zjistíte z ní, jak si vlastně vede vaše rodné město. Jaká je průměrná jistina exekuce v regionu, kde žijete? Podrobnosti se dozvíte rozkliknutím mapy, takže stačí jen několik vteřin a zjistíte potřebné údaje. Vše je naprosto přehledné a na jednom místě.